fbpx

Svein Steinsvik – ULV STURLASON, LEGIONÆR OG HØVDING

Ulv Sturlason har vært legionær i den romerske hæren i flere år. Det romerske riket strekker seg fra Afrika i sør til Germania i nord, og menn fra alle kanter av riket er å finne i de romerske legionene.

Ulv er sønn av høvdingen i Ravnstad, et av mange høvdingseter i Møre. Under erobringen av Britannia er Ulv blant en gruppe legionærer som sendes inn i Britannia i forbindelse med en avledningsmanøver. Tilfeldighetene medfører at Ulv, sammen med to av sine medsoldater, Awate og Albas, forlater den romerske hæren og reiser nordover til Ulvs hjemtrakter.

Ved Ulvs hjemkomst til Ravnstad har forholdene forandret seg mye etter at Ulv forlot landet for flere år siden. Indre strid herjer blant høvdingene, og en ytre fiende har tatt makten i Møre.

Boken handler om Ulvs kamp for å ta opp arven etter sin far, som høvding i Ravnstad. Selv om menneskene som bor i Møre, ikke er en del av Roma, påvirkes likevel livet i nord kraftig av det mektige riket lengre sør. Romas behov for jern er nærmest umettelig, og i de vidstrakte myrene i landene mot nord finnes store mengder av dette dyrebare jernet. Den som styrer jernet og handelen med Roma, har også stor makt over folk og land.

Med hjelp fra sine venner Awate og Albas, etablerer Ulv et liv i Møre, og skaffer seg makten over mer enn bare høvdingsetet Ravnstad. I boken følger vi Ulvs liv fra slutten av perioden i den romerske hæren gjennom de første årene i Møre.

Hvordan ble boken din til?

Jeg har i mange år likt å lage fortellinger, og har lenge tenkt at jeg på et eller annet tidspunkt skal skrive en bok.

Dessuten har jeg alltid likt historie, og spesielt norsk historie. Vi kjenner jo alle den norske vikinghistorien, og fortellingene om hvordan Harald Hårfagre samlet Norge til et land.

Men hvordan kom Harald Hårfagre på å samle Norge til et land? Hvem definerte enheten Norge? Kanskje svaret på det ligger i fortiden? Kanskje landet hadde vært samlet før?

Det finnes veldig lite nedskrevet historie om Norge før vikingtiden. Jeg har lenge hatt lyst til å skrive en fortelling der handlingen foregår i Norge før den kjente historien om vikingene. Hva er vel da bedre enn å fortelle om livet i nord mens historiens mest kjente stormakt – Roma – hersket i verden.

Var det en ferdig idè eller vokste det frem gjennom skriveprosessen?

Idéen om en legionær fra nord har jeg hatt lenge, sammen med tanker om at livet til menneskene her oppe i det kalde nord, også måtte ha vært påvirket av det romerske riket – selv om dette ikke er kjent i historiske kilder. På et tidspunkt for et par år siden, bestemte jeg meg for å skissere ned hovedpunktene til en historie.

Jeg brukte så et halvår på å lese meg litt opp på historie i Norden rundt framveksten av romerriket. I tillegg fylte jeg på disse hovedpunktene til en historie med litt mer detaljer, og så var det bare å begynne å skrive. Mye av fortellingen har derfor blitt til underveis.

Hva fikk deg til å ville skrive en bok? Hva inspirerte deg?

Når man først har brukt mye tid på å lage bakgrunnen for en slik fortelling, ble jeg mer og mer motivert til å skrive en bok om temaet som ville være interessant for mange å lese.

Da jeg først kom i gang med skrivingen, hadde jeg det gøy med å fortelle. Når man så først har brukt en god del tid på prosjektet, så ble inspirasjonen sterk til å fullføre. Jeg liker godt å fullføre ting som jeg driver med!

Skriver du på noe nytt nå?

Jada!

Historien om Ulv fortsetter. Jeg har planer om at prosjektet skal fullføres som en trilogi. Er allerede midt ute i bok nummer 2.

Har du tips eller råd til andre som har lyst til å skrive en bok?

Hvis du er interessert i et tema, hvorfor ikke fordype seg litt for å se om dette vil gi inspirasjon til å skrive?

I så fall. Bruk rikelig med tid til å lage en struktur for det du har tenkt å fortelle, slik at du greier å sørge for at fortellingen din har «en rød tråd.»

Hvorfor synes du at boken din bør leses?

Så vidt jeg kjenner til, finnes den ingen skjønnlitterære fortellinger fra Norge for 2000 år siden. Det må jo være grunn nok i seg selv til å lese boken.

Hvis man i tillegg lar seg fascinere av fortellinger fra romerriket, fra norsk vikingtid, og lurer på hvordan livet her i nord kunne være for så lenge siden – da blir det faktisk helt nødvendig å lese denne boken.

I tillegg kan jeg love at historiske fakta er behandlet med omhu og respekt. Jeg mener og tror at denne boken er i overensstemmelse med kjente fakta fra tidsperioden.

 

Hvem ønsker du aller helst skal lese din bok?

Alle selvfølgelig.

Når man leser historiske fortellinger, handler fortellingene ofte om menn. I min historie har kvinner også en framtredende og likestilt rolle med mennene. Vi har jo mange historiske antydninger om at kvinner hadde viktige roller i vikingtiden. Tusen år før vikingene var kvinnene enda viktigere i samfunnet her nord.

Derfor håper jeg at både menn og kvinner i alle aldre leser boken!

Hva gjør du når du ikke skriver?

Jeg har en doktorgrad i kjemi, og har jobbet i norsk industri i tretti år. I og med at jeg til daglig jobber med industriprosjekter rundt om i Norge, går mye tid med til jobben. Jeg er såpass interessert i kjemisk industriell produksjon, at jeg kan love at man finner igjen dette i bøkene mine.

Til daglig bor jeg på Sundvollen sammen med kona mi og hundene våre. Våre tre barn har flyttet ut – men de bor ikke så veldig langt unna. Vi tilbringer gjerne mest mulig tid sammen med vår nærmeste familie.

Anbefalt for deg