fbpx

Ragnhild Anita G. Bjørklund – «Det gule huset nederst i svingen»

Fortell om boken din!

«Det gule huset,» handler om to halvgamle brødre, Knut-Inge og Ole-Rikard som bor sammen med sin syke, pleietrengende mor, Hjørdis. Det er hennes barndomshjem de bor i, og det nitti år gamle huset er så gammelt og slitt at ingen orker å gjøre noe med det.  En dag får de beskjed om at huset skal jevnes med jorden til fordel for nytt rekkehus-område. Da begynner de å tenke på hva som har skjedd i det gule huset, og tilbake til 1998 da Knut-Inge, den ene av brødrene, treffer Ragna, som sitter i rullestol, og som bor sammen med den strenge storesøsteren, Beathe. Ragna blir nysgjerrig både på ham og på huset hans. Knut-Inge vil også bli bedre kjent med henne.  Samtidig skader moren hans seg, og blir sengeliggende. Da dukker den spennende hjemmesykepleieren, Taran opp og sjarmerer alle i huset. Hun klarer å forføre Knut-Inge, og tar hun ledelsen i det gule huset, og vil gå i gang med oppussing av interiøret. Men, vil alle det? Knut-Inge må også slutte å treffe Ragna, som han hadde varme følelser for. Samtidig merker han et spesielt nærvær av en annen kvinne i huset, og flere merker nå at uforklarlige ting begynner å skje. De finner flere rom som ikke eksisterer, hører stemmer og kjenner fremmede lukter. Men, hvem kan det være? Det finnes en vandrehistorie om en kvinne som forsvant, på mystisk vis fra huset. Moren, Hjørdis, har også sin hemmelighet som hun ikke har fortalt sønnene.

Hvordan ble boken din til?     

Manuset begynte jeg å skrive på i 2019, da vi ennå bodde i Oslo. En dag jeg var på tur med assistenten min, passerte vi et stort, gammelt hus i en av Oslos østlige bydeler. Vi syntes at dette huset så spennende ut, og så begynte jeg å fantasere om det. Da kom hele historien liksom av seg selv.

Var det en ferdig idè eller vokste det frem gjennom skriveprosessen?

Jeg har alltid vært interessert i gamle hus og hvem som har bodd der i tidligere tider, og om det finnes noe paranormalt – noen gjengangere som spøker. Men, jeg ville også skrive om Ragna, en kvinne, med Cerebral Parese, som meg selv. Men, Ragna er ikke meg, selv om jeg har tillagt henne mine følelser. Hennes livsforløp er oppdiktet. Taran, som også er en sentral person i boken, er hennes rake motsetning. Men, begge kvinnene har sterke livshistorier. Brødrene, Knut Inge og Ole Rikard er også ganske forskjellige som personer. Det var ganske spennende å utforme disse karakterene, og jeg diskuterte handlingsforløpet med min mann, som også leste igjennom teksten etter som jeg skrev den.

På grunn av at jeg har Cerebral Parese skriver jeg på en PC med et spesial tilpasset tastatur (en sjablong over et vanlig tastatur for å treffe riktig tast.) Det går fint 😊. Men, jeg klarer nok ikke å skrive like fort som andre forfattere, fordi jeg blir fortere sliten. Jeg blir allikevel så «inni handlingen» min at jeg nesten glemmer tid og sted, og det er en fin følelse.

Hva fikk deg til å ville skrive en bok? Hva inspirerte deg?

Vel, forfatterdrømmen har jo alltid vært til stede – helt siden jeg var barn, og jeg har gitt ut bøker før. Tre romaner og to diktsamlinger på et annet forlag. Dette blir altså min sjette bok og fjerde roman – som jeg håper kan få mange lesere.

Som, sagt det var et gammelt gult hus som inspirerte og, en gammel kjærlighetshistorie som jeg hørte om – en funksjonsfrisk mann som hadde et forhold til en funksjonshemmet kvinne, men som også fikk en nær relasjon til en annen kvinne bak ryggen hennes. Resten er oppdiktet. Ble også inspirert av Netflix-serien: «The Haunting of Hill House,» og av andre liknende filmer.

Skriver du på noe nytt nå?

Jeg har ikke begynt på noe nytt, langt prosjekt ennå, men det hender at det kommer et dikt i ny og ne, og da må jeg skrive det ned. Men, det kommer nok nye ideer etter hvert.

Har du tips eller råd til andre som har lyst til å skrive en bok?

Finn et tema som du interesserer deg for, enten det er krim, kjærlighet, skrekk, fantasy eller en virkelighetsnær historie om deg selv eller om andre. Man kan ofte finne inspirasjon i å lese bøker av ulike forfattere eller å se filmer, ta et skrivekurs e.l. Men, husk å være tålmodig med teksten din, og ikke fortvil hvis du ikke får det til ved første forsøk. De fleste forfattere opplever å bli refusert. Det er viktig å ikke gi opp skrivedrømmen selv om boken din ikke blir antatt ved første forsøk.

Hvorfor synes du at boken din bør leses?

Vel, alle forfattere ønsker vel å nå ut til flest mulig lesere med sin historie. Jeg har gjort det litt spesielt ved å blande de uforklarlige hendelsene i huset, tilbakeblikk på det som har skjedd der og en kjærlighetskonflikt ved å velge det som virker som det perfekte forhold, fremfor ekte følelser.  Å lytte til andres velmenende råd fremfor å følge hjertet sitt, kan koste dyrt når det gjelder kjærlighet. Leseren får også innblikk i Ragna, som har en funksjonsnedsettelse og hennes følelsesliv.

Hvem ønsker du aller helst skal lese din bok?

Oj, jeg ønsker at flest mulig skal lese denne romanen – hvem gjør vel ikke det? Men, tror nok at den passer best for voksne lesere, eller de som har levd en stund. De som er interessert i gamle hus og historier om uforklarlige hendelser, men også de som er nysgjerrige på hvordan mennesker som er litt annerledes lever. Noen er ennå forutinntatte når de møter en person som sitter i rullestol eller som har funksjonsvansker – dessverre.

Hva gjør du når du ikke skriver?

Da leser jeg mye: romaner, dikt, psykologi og historie osv., tegner og fargelegger, ser serier og enkeltstående filmer, hører på all slags musikk.

Anbefalt for deg